Μια Ζωή / One Life (2023), μια ταινία για να μην χάσουμε τον ανθρωπισμό μας και να επαυξήσουμε την ενσυναίσθησή μας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπούρας //

 

Ο πολυβραβευμένος, επιτυχημένος και πάμπλουτος δεξιοτέχνης ηθοποιός Άντονι Χόπκινς έρχεται τώρα, προς τα δυσμάς τού βίου του, να μας προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο: μάθημα ανθρωπιάς, συμπόνοιας, Υπέρ Αδυνάμου, προσφορά στην Ανθρωπότητα!!!

Μάθημα ηθικής. Αυτός που ξεκίνησε την λαμπρά δεύτερη φάση της καριέρας του υποδυόμενος έναν …κανίβαλο, «κλείνει» την σταδιοδρομία του (ελπίζω όχι) με ένα ανεκτίμητο διαμάντι. Μας διδάσκει πώς να συμπάσχουμε με τους άλλους. Μας διδάσκει ανεκτικότητα, σεβασμό, αγάπη. Μας διδάσκει πως ΌΛΟΙ/ΟΛΕΣ/ΌΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΈΝΑ κι αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουμε για το Άρρητο.

 

 

 

Ο «θεός» είναι μέσα μας. Ο θείος σπινθήρας. «Θεοί εστέ…». Μακάριοι οι άνθρωποι που τελειώνουν την επίγεια ζωή τους χωρίς να χρωστάνε τίποτα. Εμείς τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη που υπάρχουν.

Και θα υπάρχουν πάντα ανάμεσά μας, χάρη στην Τεχνολογία, στην Τέχνη, στη Λογοτεχνία… η μόνη «αθανασία» που μας είναι προσβάσιμη.

Δείτε αυτή την ταινία, με τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Έτσι ώστε να αποκτήσουν αλλεργία απέναντι σε κάθε μορφής φασισμό, σε κάθε ανήθικη, άνομη, καταχρηστική εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Εάν κάτι μάς σώσει από την κακή χρήση τής Επιστήμης είναι ο Διαφωτισμός, τα ουμανιστικά ιδεώδη, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ζώων, των φυτών ακόμα. Εάν δεν υπερασπίσουμε όλες τις αλληλένδετες μορφές ζωής η οικολογική αλυσίδα θα διαρραγεί για πάντα. Κι εμείς είμαστε απλώς ένας κρίκος. Ο πιο αδύναμος ίσως. Λόγω τής αλαζονείας μας, της επιπολαιότητας, της άγνοιας, της αμεριμνησίας, της δοκησισοφίας, της καταναλωτικότητάς μας.

Ευαισθητοποίηση απέναντι στον πόνο τού Άλλου, απέναντι στη στέρηση, στην ανεπάρκεια των θεσμών που συμπληρώνονται αναγκαστικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία και ευθύνη…

Η υπεράσπιση τού Αδυνάμου είναι η μόνη Ποίηση που έχει λόγο ύπαρξης στον γρήγορο πολιτισμό μας.

Όλα τα άλλα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις»…

Άντονι Χόπκινς, παράδειγμα και για άλλους πνευματικούς ανθρώπους, με ή χωρίς υλική αφθονία.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής τής άκρως διδακτικής ταινίας. Θα ήταν λειψή χωρίς τον μεγάλο Δάσκαλο, που ακόμα και στα 86 του λειτουργεί ως πολιτισμική μονάδα υψηλού βεληνεκούς.

Infohttps://www.athinorama.gr/cinema/movie/mia_zoi-10080481/

Μια Ζωή, (One Life), 2023, Έγχρ., Διάρκεια: 110′, 2, Δραματική, Aγγλική

Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Λονδρέζος χρηματιστής ταξιδεύει στην Τσεχία για να σώσει πρόσφυγες που έχουν διαφύγει του ναζιστικού ζυγού, επιλογή που τον οδηγεί σε μια οδύσσεια γεμάτη ρίσκο.

 

Σκηνοθεσία:

  • Τζέιμς Χόους

Με τους:

  • Άντονι Χόπκινς
  • Έλενα Μπόναμ Κάρτερ
  • Ρομόλα Γκαράι

FRACTALART.GR

 

*Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός https://konstantinosbouras.gr