Ρωσία – ΗΠΑ – Ουκρανία: Δυνατότητα και προθέσεις
Ανάμεσα στην αμερικανική κινδυνολογία περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στην διάψευση της από την Μόσχα, η καταγραφή μιας αντικειμενικής πραγματικότητας.
Έτσι όπως έχουν αναπτυχθεί οι ρωσικές δυνάμεις στα βόρεια και ανατολικά της Ουκρανίας και νότια στον Εύξεινο Πόντο αθροιστικά συναποτελούν μια δυνατότητα συνολικής πολυμέτωπης εισβολής.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο οι ΗΠΑ μεγιστοποιούν την πίεση στην Μόσχα σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η συγκέντρωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ως προαπαιτούμενο για την πρόοδο των διμερών διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Οι στοχεύσεις της Μόσχας είναι αντίστροφες, με την ουσιαστική πρόοδο η ακόμη και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να είναι προαπαιτούμενο για την χαλάρωση της παρουσίας των στρατιωτικών της δυνάμεων πέριξ της Ουκρανίας.
Σε κάθε περίπτωση είναι ακόμη ζωντανή μνήμη η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από της ΕΣΣΔ στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου με στόχο να διασφαλισθούν πολιτικές εξελίξεις, με δύο χαρακτηριστικά επεισόδια:
- Τον Ιούλιο του 1968 σοβιετικές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην Τσεχοσλοβακία για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων που όπως απεδείχθη εκ των υστέρων ήταν πρόβα τζενεράλε της εισβολής που πραγματοποιήθηκε στις 21.8 της ίδιας χρονιάς
- Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1981 διεξήχθησαν κοντά στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας ασκήσεις του σοβιετικού στρατού, που σχολιάσθηκαν ως μήνυμα επικείμενης επέμβασης, η οποία τελικά δεν χρειάσθηκε να πραγματοποιηθεί, καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου ο Γιαρουζέλσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο.
Σήμερα είναι σαφές ότι το παιχνίδι των ασκήσεων πέριξ της Ουκρανίας αλλά και των καθημερινών προειδοποιήσεων των ΗΠΑ για επικείμενη εισβολή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον καθώς και οι δυο πλευρές υπονομεύουν την αξιοπιστία τους.
Ήδη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έχει καταστήσει σαφές ότι φοβάται περισσότερο τις παρενέργειες της αμερικανικής κινδυνολογίας παρά την συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων…
Υπάρχει τέλος και μια αισιόδοξη ανάγνωση της παραπάνω αδιέξοδης εκ πρώτης όψεως περιπλοκής, δηλαδή να πρόκειται για προετοιμασίες που θα διευκολύνουν έναν επικείμενο συμβιβασμό:
- Οι ΗΠΑ να ισχυρισθούν ότι υπό την απειλή σκληρών κυρώσεων η Ρωσία υποχώρησε
- Η Ρωσία να ισχυρισθεί ότι υπό την απειλή στρατιωτικής δράσης οι ΗΠΑ δέχθηκαν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.