Home Διεθνη Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο Β ύψους 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο Β ύψους 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

by bot

Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο Β ύψους 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Η ΕΕ ετοιμάζει ένα σχέδιο στήριξης ύψους έως και 20 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας μια δομή χρέους που παρακάμπτει τις αντιρρήσεις του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας σχετικά με τη χρηματοδότηση της εμπόλεμης χώρας.

Αφού οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα σχεδιαζόμενο τετραετές πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αξιωματούχοι αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για να σώσουν το Κίεβο από μια διαφαινόμενη δημοσιονομική κρίση, εάν οι διαφορές της ΕΕ δεν μπορούν να επιλυθούν.

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι ένα μοντέλο που χρηματοδοτείται με χρέος έχει κερδίσει έδαφος ως ο πιο πρακτικός τρόπος παροχής στήριξης εάν ο Όρμπαν αρνηθεί να αποσύρει το βέτο του σε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής την 1η Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει την έκδοση εγγυήσεων από τα συμμετέχοντα κράτη – μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 20 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές για το Κίεβο το επόμενο έτος. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν άτομα που έχουν ενημερωθεί για την πορεία των συζητήσεων. Οι ακριβείς όροι είναι ακόμη υπό συζήτηση και το τελικό ποσό θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η ρύθμιση είναι παρόμοια με τη δομή που χρησιμοποιήθηκε το 2020, όταν η Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισ. ευρώ σε φθηνή χρηματοδότηση σε χώρες της ΕΕ για βραχυπρόθεσμα προγράμματα στήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Το σημαντικότερο είναι ότι η επιλογή αυτή δεν θα απαιτούσε εγγυήσεις από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εφόσον οι κύριοι συμμετέχοντες θα περιελάμβαναν χώρες με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση. Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΕ να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας, καθώς δεν θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, θα χρειάζονταν κοινοβουλευτική έγκριση για εθνικές εγγυήσεις, μια διαδικασία που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να χορηγηθεί βοήθεια στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο.

Μια από τις πηγές ανέφερε ότι δεν υπάρχει “τεχνικό πρόβλημα” με την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης του προϋπολογισμού του Κιέβου, αλλά ότι πολιτικά “είναι πιο περίπλοκο”.
Εάν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν σε αυτό το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, αυτό θα παράσχει διαβεβαίωση στο ΔΝΤ για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης για την Ουκρανία ύψους περίπου 900 εκατ. δολαρίων, δήλωσαν οι ίδιες πηγές

Αυτό θα πρέπει να παράσχει επαρκή χρηματοδότηση στο Κίεβο για να αποφύγει να καταφύγει στη νομισματική χρηματοδότηση, όπου η κυβέρνηση θα τυπώσει χρήματα για να διατηρήσει το έλλειμμά της και θα διακινδυνεύσει την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ένα μειονέκτημα αυτού του σχεδίου, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση που βασίστηκε στον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι ότι θα περιορίζεται σε δάνεια και δεν θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις. Τα κράτη – μέλη θα μπορούσαν ακόμη να αποφασίσουν να παρέχουν επιχορηγήσεις σε διμερές επίπεδο, ανέφεραν οι πηγές.

Μια άλλη εφεδρική επιλογή που εξετάζεται περιλαμβάνει τη μετακύλιση της δομής χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε φέτος, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ χορήγησε 18 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια στην Ουκρανία, για μερικούς μήνες και μέχρι ένα έτος. Η επιλογή αυτή θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη μιας σταθμισμένης πλειοψηφίας των χωρών.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η προτιμώμενη επιλογή τους είναι να εγκρίνουν το αμετάβλητο πακέτο βοήθειας που προτάθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο αλλά μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία. Αυτή η αναπλήρωση του προϋπολογισμού της ΕΕ, η οποία παραμένει η προτιμώμενη ρύθμιση της Επιτροπής καθώς καλύπτει ένα τετραετές χρονοδιάγραμμα, περιλαμβάνει επίσης 4 δισ. ευρώ για άλλες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών επενδύσεων και της μετανάστευσης.

 

Κεντρική φωτογραφία : Η Ουκρανία αντικαθιστά το σοβιετικό σφυρί και δρεπάνι με τρίαινα στο πανύψηλο μνημείο του Κιέβου

You may also like

artpointview.gr @ 2024