Home Περιβαλλον Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φέρει ρεκόρ ζέστης μέσα στην επόμενη πενταετία

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φέρει ρεκόρ ζέστης μέσα στην επόμενη πενταετία

by bot

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φέρει ρεκόρ ζέστης μέσα στην επόμενη πενταετία

Μια χρονιά μέσα στην επόμενη πενταετία θα είναι σίγουρα ή σχεδόν σίγουρα η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ και υπάρχει μια πιθανότητα δύο στις τρεις να ξεπεράσουν το κρίσιμο όριο του 1,5 ℃ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Η έκθεση, γνωστή ως Global Annual to Decadal Climate Update προειδοποιεί ότι αν η ανθρωπότητα δεν καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο καθαρό μηδέν, όλο και χειρότερα ρεκόρ ζέστης θα ζούμε σε βάθος χρόνου που ωστόσο δεν είναι μακριά.

Τι οδηγεί στις δυσοίωνες προοπτικές για τα επόμενα πέντε χρόνια; Ένα αναμενόμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο, επιπλέον της συνολικής παγκόσμιας τάσης θέρμανσης, θα ωθήσει πιθανότατα την παγκόσμια θερμοκρασία σε επίπεδα ρεκόρ.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται αποτυχημένη η Συμφωνία του Παρισιού εφόσον η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπεράσει το όριο του 1,5℃ σε ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια;

Όχι, αλλά θα είναι μια αυστηρή προειδοποίηση για το τι μας περιμένει αν δεν μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές ρύπων σε καθαρό μηδενικό επίπεδο.

Η αύξηση της θερμοκρασίας καθιστά αναπόφευκτο το ρεκόρ ζέστης

Με βάση την ενημέρωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού υπάρχει 98% πιθανότητα, τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Και υπάρχει 66% πιθανότητα τουλάχιστον ένα έτος να ξεπεράσει το όριο του 1,5℃.

Υπάρχει επίσης 32% πιθανότητα η μέση θερμοκρασία κατά τα επόμενα πέντε χρόνια να ξεπεράσει το όριο του 1,5℃. Η πιθανότητα προσωρινής υπέρβασης του 1,5℃ αυξάνεται σταθερά από το 2015, όταν ήταν σχεδόν μηδενική. Για τα έτη μεταξύ 2017 και 2021, η πιθανότητα ήταν 10%.

Οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν ήδη ανεβάσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περισσότερο από 1℃ από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η επικαιροποίηση σημειώνει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του 2022 ήταν περίπου 1,15℃ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900, παρά την ψυχρή επίδραση των συνθηκών La Niña. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται τώρα κατά περίπου 0,2℃ ανά δεκαετία.

Διαθέτουμε πλέον περισσότερα από έναν αιώνα δεδομένων για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται όλο και πιο δύσκολο, όχι πιο εύκολο, να επιτύχουμε νέα ρεκόρ. Αν δεν υπήρχε τάση, θα περιμέναμε να δούμε λιγότερα ρεκόρ όσο περνάει ο καιρός και τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει αποτυπώνουν καλύτερα όλο το φάσμα της φυσικής κλιματικής μεταβλητότητας.

Αντ’ αυτού, επειδή θερμαίνουμε τον κόσμο τόσο γρήγορα, σημειώνονται περισσότερα ρεκόρ ζέστης σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Η ανθρώπινη επίδραση στο κλίμα ωθεί τις θερμοκρασίες σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα με ανησυχητική συχνότητα.

Προσθέστε το El Niño, τότε είναι πιθανό να σημειωθούν ακραία υψηλά επίπεδα

Το σημερινό ρεκόρ παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας χρονολογείται από το 2016. Ένα σημαντικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στις αρχές εκείνης της χρονιάς ανέβασε τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία.

Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο συνδέονται με θερμότερες από το κανονικό θάλασσες σε μεγάλο μέρος του κεντρικού και ανατολικού Ειρηνικού. Αυτό συμβάλλει στη θέρμανση της κατώτερης ατμόσφαιρας και στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 0,1℃. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά με την ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας στο υπόβαθρο είναι συχνά αρκετό για να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ.

Στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας, η ανθρωπότητα συνέχισε να εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό καθιστά ένα νέο ρεκόρ όλο και πιο πιθανό.

Σχεδόν όλα τα έθνη σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού. Στόχος είναι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2℃ και κατά προτίμηση κάτω του 1,5℃ πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η πρόβλεψη ότι ένα μεμονωμένο έτος πάνω από 1,5℃ υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πιο πιθανό από ότι όχι είναι ανησυχητικό. Αλλά δε σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Η συμφωνία αποσκοπεί στον περιορισμό της μακροπρόθεσμης υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα επίπεδο που να αποφεύγει σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οικοσυστημάτων. Ένα ή δύο χρόνια που ξεπερνούν το επίπεδο του 1,5℃ δεν συνιστούν αποτυχία.

Ωστόσο, ο κόσμος πλησιάζει όλο και περισσότερο στο επίπεδο του 1,5℃ υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η πρόβλεψη για μια χρονιά που θα ξεπεράσει αυτό το επίπεδο θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση.

Ένα ακόμη σημάδι της καταστροφής του κλίματος από την ανθρωπότητα

Η αδράνεια του παρελθόντος όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι έχουμε ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά περισσότερο από 1,2℃. Οι παγκόσμιες εκπομπές παραμένουν σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, οπότε συνεχίζουμε να εντείνουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να θερμαίνουμε τον πλανήτη.

Αν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2℃, τότε πρέπει να δράσουμε ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην υποφέρουν από έναν πολύ λιγότερο φιλόξενο πλανήτη.

Έχουμε κατανοήσει τη λύση εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν για να σταματήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Χώρες όπως η Αυστραλία, με υψηλές ιστορικές εκπομπές, έχουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο, με την απαλλαγή από τον άνθρακα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση της παραγωγής άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Η αδράνεια δεν πρέπει να θεωρείται επιλογή. Διαφορετικά, κλειδώνουμε περισσότερα θερμά έτη-ρεκόρ και πολύ χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες.

ΠΗΓΗ 

You may also like

artpointview.gr @ 2024