Home Διεθνη Αιφνιδιαστικό ταξίδι του Χένρι Κίσσινγκερ στην Κίνα

Αιφνιδιαστικό ταξίδι του Χένρι Κίσσινγκερ στην Κίνα

by bot

Αιφνιδιαστικό ταξίδι του Χένρι Κίσσινγκερ στην Κίνα

Ο βετεράνος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Κίνας σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πεκίνο.
Η συνάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Λι Σανγκφού έρχεται εν μέσω ελπίδων για βελτίωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την Τρίτη από το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, ο Λι Σανγκφού δήλωσε ότι η “φιλική επικοινωνία” μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είχε “καταστραφεί” επειδή “κάποιοι  στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν συναντήθηκαν με την Κίνα στα μισά του δρόμου”. Ο Κίσινγκερ δήλωσε ότι ήταν “φίλος της Κίνας” “Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουν η μια την άλλη ως αντίπαλο. Αν οι δύο χώρες προχωρήσουν σε πόλεμο, αυτός πέραν των δεινών, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους λαούς μας “, φέρεται να έχει δηλώσει ο Κίσσινγκερ.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που ο Τζον Κέρι, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, βρίσκεται στο Πεκίνο για να συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν πώς οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο Κέρι είναι ο τελευταίος από μια σειρά ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ που ταξίδεψαν στην Κίνα αυτό το καλοκαίρι, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκλήρωσε ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι τον Ιούνιο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων βρίσκονται σε καθοδική πορεία εδώ και μήνες, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα από την επανέναρξη των επίσημων διαλόγων οι σχέσεις θα βελτιωθούν.

Χένρι Κίσινγκερ – Τσου Εν Λάι στις 9/7/1971

Η επίσκεψη του Κίσινγκερ, η οποία δεν είχε δημοσιοποιηθεί, είναι εκτός του επίσημου προγράμματος συναντήσεων. Έχουν περάσει 52 χρόνια από τη μυστική επίσκεψή του στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 1971, η οποία άνοιξε τον δρόμο στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Περισσότερο από μισό αιώνα μετά, ο Κίσινγκερ εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς στο Πεκίνο ως “φίλος της Κίνας”. Τον Μάιο, η κρατική ταμπλόιντ εφημερίδα Global Times εξήρε το “κοφτερό” μυαλό του Κίσινγκερ

Ο Κίσινγκερ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις “καταστροφικές” συνέπειες μιας σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Λι είναι στη λίστα αμερικανικών κυρώσεων από το 2018. Οι κυρώσεις σχετίζονται με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τον κύριο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας, γεγονός που το Πεκίνο επικαλείται ως λόγο για την άρνησή του να ανοίξει εκ νέου τους στρατιωτικούς διαλόγους με την Ουάσινγκτον. Τον περασμένο μήνα, ο Λι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, στο πλαίσιο του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη.

Με πληροφορίες από τον Guardian

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024