Δωρεάν φαγητό: Κοινοτικά παντοπωλεία της Γενεύης παλεύουν για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.
Σε αυτή την ευρωπαϊκή πόλη, μπορείτε να μοιραστείτε τα αχρησιμοποίητα τρόφιμά σας σε δωρεάν κοινοτικά ψυγεία.
Πετάτε συνεχώς τρόφιμα που δεν προλάβατε να φάτε;
Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα απορρίμματα, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της Γενεύης αναπτύσσει στους δρόμους ψυγεία ελεύθερης πρόσβασης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να δίνουν και να παίρνουν τρόφιμα που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαθούν.
Το έργο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με ένα μόνο ψυγείο έξω από ένα κοινοτικό κέντρο. Το πρώτο ψυγείο βοήθησε να σωθούν περίπου τρεις μετρικοί τόνοι τροφίμων από το να πάνε στα σκουπίδια πέρυσι.
Η Γενεύη διαθέτει τώρα τέσσερα ψυγεία, στρατηγικά τοποθετημένα σε όλη την πόλη, ενώ ένα πέμπτο έχει προγραμματιστεί πριν από το τέλος του έτους.
Το πρόγραμμα διευθύνεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Free-Go – το όνομα της οποίας παραπέμπει στη λέξη “frigo”, έναν γαλλικό όρο της καθομιλουμένης για το ψυγείο – και κοστίζει περίπου 36.500 ευρώ για τη λειτουργία του κάθε χρόνο. Χρηματοδοτείται από φιλανθρωπικές ομάδες και την κυβέρνηση της πόλης.
Πώς λειτουργούν τα κοινοτικά παντοπωλεία;
Τα ψυγεία και τα ράφια των παντοπωλείων στην άκρη του δρόμου έχουν ελεύθερη πρόσβαση από το κοινό. Οι εστιάτορες, οι οικιακοί μάγειρες και άλλοι μπορούν να παραδίδουν αχρησιμοποίητα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, κρουασάν και άλλα ευπαθή προϊόντα.
Η Severine Cuendet, μια 54χρονη δασκάλα, που μόλις είχε καταθέσει μερικές ντομάτες από τον λαχανόκηπό της, δήλωσε ότι “έχουμε πάρα πολλά” και επικρότησε την πρωτοβουλία “επειδή αυτή η γειτονιά έχει μεγάλη ανάγκη”.
Οι περαστικοί μπορούν στη συνέχεια να αρπάξουν αντικείμενα για να τα πάρουν σπίτι τους δωρεάν.
Επειδή οι δωρεές ποικίλλουν, είναι αβέβαιο τι θα βρεθεί στα ψυγεία.
Έξω από ένα κοινοτικό κέντρο σε μια εργατική περιοχή της Γενεύης την Παρασκευή, η Shala Moradi, μια 65χρονη νοικοκυρά από το Ιράν που ζει στη Γενεύη εδώ και μια δεκαετία, είπε ότι έψαχνε για λίγο ψωμί – και δεν υπήρχε. Ωστόσο, λέει ότι εκτιμά την πρωτοβουλία.
“Είναι πολύ καλό. Μπορώ να πάρω φράουλες, κεράσια, τέτοια πράγματα”, είπε. “Το δωρεάν [μέρος]: Μου αρέσει και αυτό”.
Αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας των κοινοτήτων στην Ελβετία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το χρέος τους για το περιβάλλον, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Η Marine Delevaux, η διευθύντρια του προγράμματος, λέει ότι τα κατατεθειμένα τρόφιμα γενικά καταναλώνονται μέσα σε μία ώρα μετά την παράδοση.
“Γενικά, όταν τα τρόφιμα που συλλέγονται από καταστήματα και εστιατόρια φτάνουν το πρωί, οι άνθρωποι περιμένουν ήδη να εξυπηρετηθούν”, λέει ο Delevaux. Από τα τρόφιμα που δόθηκαν πέρυσι, μόνο το 3% περίπου χρειάστηκε να πεταχτεί επειδή κανείς δεν τα ήθελε.
Το Free-Go πειραματίζεται με προγραμματισμένες παραλαβές σε πολυκατοικίες για να διευκολύνει τους κατοίκους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Έχει επίσης δημιουργήσει μια “τηλεφωνική γραμμή” την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι εστιάτορες για να καλούν για την ανάκτηση των αχρησιμοποίητων τροφίμων.
Πώς ρυθμίζονται τα κοινοτικά παντοπωλεία;
Για υγειονομικούς και κανονιστικούς λόγους, στα ψυγεία δεν επιτρέπονται κατεψυγμένα τρόφιμα, ανοιχτά δοχεία τροφίμων, έτοιμα γεύματα ή αλκοόλ.
Το Free-Go λέει ότι οι συνεισφέροντες τρόφιμα από τον ιδιωτικό τομέα – όπως εστιατόρια ή πωλητές τροφίμων – πρέπει να αναλάβουν δέσμευση να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα που δωρίζονται είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, τα μη ανοιγμένα είδη, όπως οι κονσέρβες και τα κράκερ που έχουν περάσει τη “συνιστώμενη ημερομηνία λήξης”, μπορούν να καταναλωθούν έως και ένα χρόνο μετά, σύμφωνα με τον Delevaux.
Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της Ελβετίας με τα απορρίμματα τροφίμων;
Η ελβετική κυβέρνηση εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που προορίζονται για κατανάλωση σπαταλιέται ή πετιέται άσκοπα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 330 κιλά απορριμμάτων τροφίμων ανά κάτοικο κάθε χρόνο. Από αυτά, περίπου 100 κιλά αποδίδονται σε σπατάλη από τα νοικοκυριά.
Η Free-Go αναφέρει ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο μετρικοί τόνοι τροφίμων πηγαίνουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο – καταναλώνοντας ενέργεια και άλλους πόρους κατά τη διαδικασία καλλιέργειας και μεταφοράς.
“Η σπατάλη τροφίμων δεν είναι μόνο ένα ηθικό και οικονομικό ζήτημα, αλλά εξαντλεί και το περιβάλλον από τους περιορισμένους φυσικούς πόρους”, αναφέρει η Επιτροπή της ΕΕ.
Ο William, αριστερά, και ο Larry, της ένωσης Eco-Citoyen, γεμίζουν ένα δημόσιο ψυγείο στη Γενεύη της Ελβετίας.AP PhotoSalvatore Di Nolfi/Keystone μέσω AP
Πού αλλού είναι δημοφιλής ο διαμοιρασμός τροφίμων στην Ευρώπη;
Παρόμοιες καμπάνιες διαμοιρασμού τροφίμων πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη, και στο δυτικό Νευσατέλ, αφού η ιδέα εισήχθη από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Foodsharing.de, μια κοινοτική ομάδα στη Γερμανία που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και πλέον, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία έχουν κάνει “την πρωτοβουλία διαμοιρασμού τροφίμων ένα διεθνές κίνημα”. Έχουν βοηθήσει να σωθούν πάνω από 75 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι τροφίμων από τη σπατάλη.
Από το Euronews Green με το AP