Ανθρωπόκαινο: Η λίμνη που μαρτυρά την άφιξη της γεωλογικής εποχής του ανθρώπου
Η λάσπη που έχει συγκεντρωθεί στον βυθό μιας μικρής λίμνης στον Καναδά προσφέρει τις αδιαμφισβήτητες ενδείξεις που απαιτούνται για να οριστεί το Ανθρωπόκαινο, η προτεινόμενη γεωλογική εποχή που διαμορφώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα ερευνητών.
Η Ομάδα Εργασίας Ανθρωπόκαινου έχει αναλάβει να προτείνει έναν συγκεκριμένο γεωλογικό σχηματισμό ως επίσημο πειστήριο για τη μετάβαση στο Ανθρωπόκαινο, το οποίο ενδέχεται να αναγνωριστεί ως νέα γεωλογική εποχή από τον αρμόδιο διεθνή οργανισμό.
Τα πειστήρια αφθονούν στη λίμνη Κρόφορντ στο Οντάριο του Καναδά, στης οποίας τα ιζήματα ανιχνεύονται ραδιοϊσότοπα από τις πυρηνικές δοκιμές της δεκαετίας του 1950, αιθάλη από την καύση ορυκτών καυσίμων, ίχνη λιπασμάτων και ενδείξεις μείωσης της βιοποικιλότητας λόγω της βιομηχανικής γεωργίας, αναφέρει η ομάδα εργασίας.
Το Ανθρωπόκαινο προτείνεται ως νέα εποχή λόγω της σαρωτικής επίδρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία άλλαξε το παγκόσμιο τοπίο και το κλίμα, εισήγαγε τα πλαστικά και άλλα νέα υλικά στο γεωλογικό προφίλ του πλανήτη, και έσπρωξε στα όρια της εξαφάνισης ένα μεγάλο μέρος των ζωντανών οργανισμών.
Σε περίπτωση που αναγνωριστεί επίσημα, το Ανθρωπόκαινο θα διαδεχόταν το Ολόκαινο, την εποχή που άρχισε με το τέλος της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 12.000 χρόνια.
Ορόσημο η δεκαετία του 1950
Τα ιζήματα της λίμνης Κρόφορντ «είναι ενδεικτικά των αλλαγών που καθιστούν την περίοδο μετά τα μέσα του 20ού αιώνα διαφορετική από το παρελθόν» δήλωσε η Φρανσίν ΜακΚάρθι του Πανεπιστημίου Μπροκ στον Καναδά, μέλος της Ομάδας Εργασίας Ανθρωπόκαινου.
Άλλοι επιστήμονες πάντως έχουν διαφορετική γνώμη για το πότε άρχισε η νέα εποχή: άλλοι προτείνουν την επανάσταση της Γεωργίας πριν από 12.000 χρόνια, άλλοι την ανακάλυψη των πλαστικών στις αρχές του 20ού αιώνα, άλλοι τη Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα.
Το 2016 η Ομάδα Εργασίας Ανθρωπόκαινου ψήφισε ότι ως αρχή πρέπει να αναγνωριστεί η δεκαετία του 1950, η οποία σημαδεύτηκε από ταχεία οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μετά τον πόλεμο.
Από τις 12 υποψήφιες τοποθεσίες που εξετάζει η νέα μελέτη, το Κρόφορντ επιλέχθηκε ως προτιμότερη.
Η λίμνη θα γινόταν έτσι επίσημο σύμβολο του Ανθρωπόκαινου, όπως ένα λεπτό στρώμα ιριδίου σε έναν γκρεμό του Μαρόκου, ίχνη από τον αστεροειδή που σκότωσε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατ. χρόνια, σηματοδοτεί το τέλος της Κρητιδικής Περιόδου.
Η πρόταση της Ομάδας Εργασίας θα υποβληθεί φέτος στην Διεθνή Επιτροπή Στρωματογραφίας, της οποίας η απόφαση θα εξεταστεί τελικά από την Διεθνή Ένωση Γεωλογικών Επιστημών.