Lela’s Land

Παρουσίαση έκδοσης και έκθεσης στο Βρυσάκι της Αθήνας

by bot

 

Λέλα Αρβανίτη

Lelas Land

 

Παρουσίαση έκδοσης και έκθεσης στο Βρυσάκι της Αθήνας

Διάρκεια: Πέμπτη 9 – Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

 

Έως και τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στο Βρυσάκι (Βρυσακίου 6, Πλάκα, με ελεύθερη είσοδο καθημερινά 12.00-20.00), η Λέλα Αρβανίτη, μας χαρίζει με σπάνιο ένστικτο τον πολύχρωμο συναρπαστικό κόσμο της, μέσω ενός πολύτιμου βιβλίου θησαυρισμάτων και μιας συνοδευτικής χειροποίητης έκθεσης. Η μαγική χώρα της, η τρυφερή Lela’s Land, ξεδιπλώνεται διάπλατα στο ιστορικό Βρυσάκι με εξομολογητική ψυχική σοφία και γλεντιστική αισθητική απόλαυση.

Στην πολυτελή συλλεκτική έκδοση που μαζί με την παράλληλη συνοδευτική της έκθεση, αποτελεί το συναρπαστικό αισθητικά αποτύπωμα του χειροποίητου κόσμου της δημιουργού, ξεχύνονται δρόμοι, αγορές, ταξίδια, όρη και ποτάμια. Παρελαύνουν τρένα, αεροπλάνα, αμαξάκια, φελούκες, κάρα, τέντες, τσαντήρια, πόλεις και χωριά, καταυλισμοί, ναοί, παζάρια, βαφεία, εργαστήρια και ραφεία. Φυλλομετρώντας τις σελίδες της έκδοσης και περιηγούμενος ανάμεσα στο εντυπωσιακό σκηνικό της έκθεσης, ο επισκέπτης συναντά βιβλία χρυσωμένα, μήτρες ξύλινες, χτενάκια φαρφουρένια, καθρεφτάκια μπρούτζινα, γιλέκα λιλιπούτεια, πασουμάκια πορφυρά, ζωνάρια εξαίσια, πόρπες φιλντισένιες, κοσμήματα αργυρά, γεύσεις και αρώματα των εξωτικών ταξιδιών της δημιουργού. Και, κυρίως, κατανοεί το βαθύ μεταφυσικό της και πολύχρονο δέσιμο με την Ινδία. Τον τρόπο δημιουργίας μετά την εμπειρία των επαναλαμβανόμενων αυτών ταξιδιών. Φλουριά, κορδέλες, κουρελάκια, κουδουνάκια και παραμυθένια ξόμπλια, στολίσματα επιδέξια και συγκλίσεις υφασμάτων, φορεσιών, χροιών, τόπων και μοτίβων ένδοξα παράταιρων, συνυφαίνουν μια εμπειρία γοητευτική για τον επισκέπτη και θεατή.  

 

Η έκδοση αναπτύσσεται σε διακριτές νησίδες-ενότητες έργων. Μπάλες και κούκλες, καπέλα και κορώνες, ζώνες και καρφίτσες, περιδέραια και περικάρπια, φυλαχτά, επιτοίχια και επιτραπέζια έργα, πολύτιμα και μοναδικά το καθένα στο είδος του, αποκαλύπτουν μια ακούραστη, ευαίσθητη, ευφάνταστη και πληθωρική ταλαντούχα δημιουργό που ολοένα ονειρεύεται, επινοεί, τολμά και ολοκληρώνει νέα σύνθετα έργα.

«Τα κεντημένα, τα μεταξωτά, τα βελουδένια, τα έξεργα ριγωτά ποτάμια και τα τσόχινα φεσάκια, τις δαντέλες και τις οργαντίνες, τις τραγίσιες μπέρτες και τις ασημένιες πόρπες, τα σχέδια, τα τερτίπια, τα πλουμίδια, τα φτερά και τα μπακίρια, τα περίτεχνα βραχιόλια και τις τιάρες, τα σκιάδια, τις βεντάλιες, τις χρυσοκλωστές και τα γιορντάνια, τις αραχνοΰφαντες κοιλάδες των μικρών ανθών που κατοικούν τις έξι αισθήσεις της σημειώνει η Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκδοσης και της έκθεσης, συμπληρώνοντας: «Η ύπαρξή της, έχει σταθερή πυξίδα. Φλόγα, ευγένεια, μαθητεία, γνώση, φαντασία, καλοσύνη, μοίρασμα, χαρά, αγκαλιά, γενναιοδωρία απέραντη, πίστη στο θαύμα, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τη Λέλα Αρβανίτη και την κάνουν ξεχωριστή. Μάτια που βλέπουν, νιώθουν, συγκρατούν, ευφραίνονται, ταξινομούν, διαδίδουν και θυμούνται, ο μαγικός φακός της. Ένστικτο πηγαίο και ταλέντο αλάνθαστο, ο άγραφος οδηγός της. Χέρια που κόβουν, ράβουν και κεντούν, χέρια που αισθάνονται και δοκιμάζουν, χέρια που σώζουν, συνταιριάζουν και γλεντούν, χέρια σοφά, ο έσω χάρτης της. …Σε κάθε περίπτωση, τα κειμήλια ετούτα δεν είναι άλλο από το αρχικό αλφαβητάριο της δημιουργού, η πρώτη πηγή της έμπνευσης, που ακριβώς επειδή ήταν πάντοτε αστείρευτη, οδηγήθηκε σταδιακά στους δικούς της ελεύθερους δρόμους. …Στην διαπίστωση ότι ένα κομμάτι σαρακατσάνικου υφαντού, συνομιλεί ενδεχομένως εξαίσια με ένα παλιό βελουδένιο και κεντημένο ινδικό ύφασμα. Στην πεποίθηση ότι όλα τα ετερόκλητα τεκμήρια πολιτισμού και ανθρώπινης ύπαρξης που εδώ διασταυρώνονται, είναι το ουράνιο τόξο του ίδιου ουρανού». 

Μιλώντας με τη σειρά της για τη Λέλα Αρβανίτη, την αγαπημένη της θεία Λέλα, η ανιψιά της και συνοδοιπόρος στα ταξίδια της Κλαίρη Τσαλουχίδη –Χατζημηνά σημειώνει: «…Παντρεύει τα πιο αταίριαστα υλικά, κάνοντάς τα να μοιάζουν σαν να ανήκουν το ένα στο άλλο. Υφάσματα από μετάξι, κεντημένο από χέρια έμπειρα που φέρουν αισθητική αιώνων μέσα στη σημερινή φτώχεια τους. Στολίδια που μπορείς να φορέσεις απογειώνοντας το ρούχο που φοράς, που τα κρεμάς στον τοίχο του σπιτιού ή στους κρυστάλλινους πολυελαίους τα Χριστούγεννα ή που απλά τα αποθέτεις δίπλα σου στο τραπεζάκι του καφέ, έτσι, μόνο για το Ταξίδι και τελικά για τη Στιγμή. …Είναι βασίλισσα και στο παλάτι του μαχαραγιά και στην παλιά πόλη του Δελχί με τον έναν ουρανό κρυμμένο κάτω από χιλιάδες σκονισμένα καλώδια που υφαίνουν κόσμους επικίνδυνους για τον ανίδεο τουρίστα, όχι όμως για τον ταξιδιώτη που κρύβει μέσα της η θεία μου. Εκεί, μέσα στο χάος της κρυφής αγοράς, βρίσκει τα «μαργαριτάρια» που θα κεντήσει πάνω στα κουρελάκια από πολύτιμο ύφασμα που έχει ξεθάψει μέσα από βουνά υφασμάτινα που περιμένουν να τα ανακαλύψει και – γιατί όχι- να τα δικαιώσει…».

Το λεύκωμα «Λέλα Αρβανίτη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έλιξ (φωτογραφίες: Ηλίας Γεωργουλέας) σε σχεδιασμό Ανδρέα Γεωργιάδη, επιμέλεια Ίριδος Κρητικού και κείμενα Λέλας Αρβανίτη, Κλαίρης Τσαλουχίδη-Χατζημηνά και Ίριδος Κρητικού. Η προτεινόμενη λιανική του τιμή είναι 25 ευρώ και θα βρίσκεται κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης στο Βρυσάκι, ενώ στη συνέχεια θα βρίσκεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και art shops στην Αθήνα και αλλού.

Η έκθεση Lela’s Land παρουσιάζεται στο Βρυσάκι έως και την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024.

 Ώρες λειτουργίας 12.00-20.00 με ελεύθερη είσοδο.

You may also like

artpointview.gr @ 2024