H G
allery Art Project Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης» σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ίρις Κρητικού. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 17:30-22:30, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 5 Μαΐου 2025.
Πρόκειται για μια έκθεση εμπνευσμένη από τον ερχομό της άνοιξης και το έργο του Igor Stravinsky Le Sacre du printemps η αλλιώς όπως ο τίτλος της έκθεσης «Η Ιεροτελεστία της άνοιξης». Στην έκθεση συμμετέχουν 13 διαφορετικοί μεταξύ τους καλλιτέχνες παρουσιάζοντας ο καθένας με μοναδικό τρόπο μέσα από τα γλυπτά του τη δική του «Άνοιξη». Όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας σε αυτό τον κόσμο αναζητάμε σε κάθε τέλος μια νέα αρχή και ο κύκλος της ζωής συνεχώς να ανανεώνεται και να εξελίσσεται. Αυτόν τον κύκλο συμβολίζει η άνοιξη και ερχόμενος κανείς στην έκθεση θα αντικρίσει μοναδικά έργα τόσο από φθαρτά και αναλώσιμα υλικά αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης του εκάστοτε καλλιτέχνη, όσο και τη δημιουργία έργων από κλασσικά διαχρονικά υλικά που μαρτυρούν την ικανότητα του καλλιτέχνη να πλάθει από το μηδέν και να ζωντανεύει οτιδήποτε τον εμπνέει.
Στην έκθεση συμμετέχουν με γλυπτά έργα τους οι: Μάρκος Γεωργιλάκης, Χριστίνα Δουζένη, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Μαριγώ Κάσση, David Kennedy, Νίκος Μικρούλης, Βασίλης Νικολάου, Γιάννης Παυλίδης, Βαγγέλης Πολύζος, Κυριάκος Ρόκος, Χριστίνα Σαραντοπούλου και Γιώργος Χουλιαράς, ενώ επίσης παρουσιάζεται ένα video του Μάνου Μπατζόλη.
Η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού αναφέρει για την έκθεση: «Αναζητώντας και διατυπώνοντας τον αρχετυπικό μύθο της νέας ζωής που προϋποθέτει τον θάνατο, τον χθόνιο κύκλο του χρόνου και τον εκθαμβωτικό ερχομό της Άνοιξης, τα έργα της έκθεσης, φτιαγμένα από σπουδαίους δημιουργούς που συνδέονται με το ζωντανό κύτταρο της πρωτογένειας, αναδύονται έξεργα μέσα από την ελευθερία της ύλης και της φόρμας τους. Σπαράγματα σκότους και φωτός, σχισμές κενού και αστραφτερές επιφάνειες ή λεπίδες ύλης, ανθεκτικά κι εφήμερα υλικά σε οργανικό διάλογο, κοπάδια και μελίσσια, βομβίσματα, φτερουγίσματα και θροΐσματα, λουλούδια, κατσίκια, χορευτές, μουσικοί, μελλέφηβοι και νεαρές κόρες, σμήνη από βραχύβιες θριαμβικές πεταλούδες, δέντρα από σίδερο και καταρράκτες λευκών ανθών από χαρτί, συναντιούνται στην αθηναϊκή κοίτη τους και ανασταίνουν την άνοιξη. Η Περσεφόνη και ο Μέγας Παν, κατοικούν ακόμη εδώ.»
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Η ιδέα αυτής της έκθεσης γεννήθηκε αιφνίδια με πηγαία ορμή, με ανοιχτή θεματική της αφετηρία και οργανική έμπνευσή της το σπουδαίο μουσικό έργο που της χαρίζει τον τίτλο του. Η Iεροτελεστία της άνοιξης (Le Sacre du printemps), έργο για μπαλέτο και ορχήστρα του Igor Stravinsky, γράφτηκε για τα Ρωσικά Μπαλέτα (Ballets Russes) του Sergei Diaghilev στο Παρίσι, με αρχική χορογραφία του Vaslav Nijinsky και σκηνικά και κοστούμια του Nicholas Roerich. Η πρώτη παρουσίαση του έργου με την πρωτοποριακή μουσική και χορογραφία στο Théâtre des Champs-Élysées στις 29 Μαΐου 1913, προκάλεσε πάταγο, αληθινή ταραχή. Αν και η Ιεροτελεστία σχεδιάστηκε ως έργο με χαρακτήρες και σκηνική δράση, το σπαρακτικό συναυλιακό μέρος της που συνδέεται με τους παγανιστικούς μύθους της Ρωσίας και με τον κύκλο των εποχών της ζωής και της γης, είναι ένα από τα πιο επιδραστικά μουσικά έργα του 20ού αιώνα.
Στο πρώιμο μοντερνιστικό έργο του Stravinsky με το μυστικιστικό υπόβαθρο και τον καταιγιστικό ρυθμό, η δυναμική έλευση της Άνοιξης σφραγίζεται από την τελετουργική επιλογή μιας νεαρής κοπέλας, που καλείται να θυσιαστεί στη μητέρα-Φύση χορεύοντας ασταμάτητα, μέχρι θανάτου. Η λατρεία της γης και της άνοιξης, ο χορός της απαγωγής των νεαρών κοριτσιών που θυμίζει τον μύθο της Περσεφόνης και ο χορός των πηγών, η τελετουργία των φυλών, η άφιξη του σοφού και ο παθιασμένος χορός της γης, συνθέτουν το πρώτο μέρος του έργου, ενώ ακολουθούν η επίκληση των προγόνων, ο απεγνωσμένος φρενήρης τελετουργικός χορός και η Θυσία της Επίλεκτης στο δεύτερο.
Αναζητώντας και διατυπώνοντας τον αρχετυπικό μύθο της νέας ζωής που προϋποθέτει τον θάνατο, τον χθόνιο κύκλο του χρόνου και τον εκθαμβωτικό ερχομό της Άνοιξης, τα έργα της έκθεσης, φτιαγμένα από σπουδαίους δημιουργούς που συνδέονται με το ζωντανό κύτταρο της πρωτογένειας, αναδύονται έξεργα μέσα από την ελευθερία της ύλης και της φόρμας τους. Σπαράγματα σκότους και φωτός, σχισμές κενού και αστραφτερές επιφάνειες ή λεπίδες ύλης, ανθεκτικά κι εφήμερα υλικά σε οργανικό διάλογο, κοπάδια και μελίσσια, βομβίσματα, φτερουγίσματα και θροΐσματα, λουλούδια, κατσίκια, χορευτές, μουσικοί, μελλέφηβοι και νεαρές κόρες, σμήνη από βραχύβιες θριαμβικές πεταλούδες, δέντρα από σίδερο και καταρράκτες λευκών ανθών από χαρτί, συναντιούνται στην αθηναϊκή κοίτη τους και ανασταίνουν την άνοιξη. Η Περσεφόνη και ο Μέγας Παν, κατοικούν ακόμη εδώ.
Στην έκθεση συμμετέχουν με γλυπτά έργα τους οι: Μάρκος Γεωργιλάκης, Χριστίνα Δουζένη, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Μαριγώ Κάσση, David Kennedy, Νίκος Μικρούλης, Βασίλης Νικολάου, Γιάννης Παυλίδης, Βαγγέλης Πολύζος, Κυριάκος Ρόκος, Χριστίνα Σαραντοπούλου και Γιώργος Χουλιαράς, ενώ επίσης παρουσιάζεται ένα video του Μάνου Μπατζόλη.
Ίρις Κρητικού
Αρχαιολόγος, Ιστορικός της Τέχνης
Χορηγοί επικοινωνίας είναι Art22, www.artpointview.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη: 17:00–21:00
Πέμπτη & Παρασκευή: 12:00–20:00
Σάββατο: 11:00–15:00
Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη κατόπιν ραντεβού
Εορταστικό ωράριο:
Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου έως Μ. Πέμπτη 17 Απριλίου 11:00-19:00
Μ. Παρασκευή 18 Απριλίου έως Δευτέρα 21 Απριλίου Κλειστά
Χώρος διεξαγωγής:
Πολυχώρος Art Project Space
Φαλήρου 66, Αθήνα, Πλησίον ΕΜΣΤ | Σταθμός Metro FIX | Τηλ. 2117504180
e-mail: info@artprojectspace.gr