Ο Σύλλογος Φίλων Κέας γιορτάζει τα 100 χρόνια Μίκη Θεοδωράκη στην Κέα με την προβολή  ενός δίπτυχου ταινιών του Γιάννη Κατωμερή

Ο Σύλλογος Φίλων Κέας γιορτάζει τα 100 χρόνια Μίκη Θεοδωράκη στην Κέα με την προβολή  ενός δίπτυχου ταινιών του Γιάννη Κατωμερή που αφορά την ζωή του.
Παρασκευή 18  και Σάββατο 19 Ιουλίου θα προβληθούν οι ταινίες στο θεατράκι του Λαογραφικού Μουσείου στον Μυλοπόταμο. Και Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Αυγούστου  στο σπίτι της Γεωργίας Μαρτίνου στο Βουρκάρι της Τζιάς. 
Ο Μίκης λέει για τις ταινίες αυτές:
«Εύχομαι η θαυμάσια ταινία του Γιάννη Κατωμερή να έχει την απήχηση που της αξίζει.
Γνωρίζω καλά με πόσο κόπο, με πόσες θυσίες, με πόση αυταπάρνηση αλλά και με πόση αγάπη  αυτός και οι άξιοι συνεργάτες του προσπάθησαν ώστε να απεικονίσουν με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν,  όσο γίνεται πιο πιστά μια ζωή και μια εποχή τυλιγμένη σε μύθους και σε σκοτάδια. Και τους ευχαριστώ.
Σε ό,τι με αφορά, η συμμετοχή μου έγινε αποκλειστικά με τη σκέψη ότι συμβάλλω στην αποκάλυψη μιας εθνικής περιόδου άγνωστης στους πολλούς, ως ένας από τους ελάχιστους ζωντανούς από τα χιλιάδες θύματα και τις απροσμέτρητες θυσίες, που γέννησαν μιαν άλλη Ελλάδα, φωτεινή και ωραία, που για όσο διάστημα οι νικητές θα έχουν τη δύναμη να εξακολουθούν να την κρύβουν από τον ελληνικό λαό, θα οδηγούν τη χώρα από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, δίχως ελπίδα να βγούμε ποτέ από το βαθύ τούνελ που μας οδήγησαν»
Μίκης Θεοδωράκης

Η Οδύσσεια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Μια εξομολόγηση που με ένα λόγο χειμαρρώδη καταγράφει συναισθήματα και απελευθερώνει στοχασμούς.

Ο  Μίκης μόνος απέναντι στην κάμερα ταξιδεύει τον θεατή χρόνο, το πάθος, τον αγώνα, τα οράματα, τη μουσική και τον πολιτισμό.

1η ταινία. «Μίκης ΘεοδωράκηςΙχνογραφώντας τα νεανικά χρόνια του Συνθέτη 1925 – 1950».

Από την γέννηση του το 1925, η ταινία ταξιδεύει τον θεατή στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, αφουγκράζεται τον Μίκη να πολεμά τον κατακτητή την περίοδο της Κατοχής και τον συναντά στους τόπους εξορίας και βασανισμού του μέχρι το 1950 που ελεύθερος για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είναι σε θέση να κάνει τις μνήμες του μουσική.

Η ταινία συνδυάζει τον ένθερμο και ορμητικό του λόγο με τους τόπους αλλά και δραματοποιημένες σκηνές που στηρίζονται στις δικές του περιγραφές και ιχνογραφούν κρίσιμες στιγμές τις ζωής του.

2η ταινία. : «Μίκης Θεοδωράκης – Ο Συνθέτης των Ποιητών και των Οραμάτων» (1950 – σήμερα)

Η δεύτερη ταινία σκιαγραφεί την δημιουργική πορεία του στην τέχνη αλλά και τους δημοκρατικούς αγώνες από την δεκαετία του 1950, όπου σμίγει την ποίηση με τα με την μουσική και γράφει τα λαϊκά ορατόρια. Περνάει από τις φυλακίσεις και τις εξορίες την εποχή της δικτατορίας, και φθάνει την μουσική του σε νέα καλλιτεχνικά και δημιουργικά όρια τις επόμενες δεκαετίες.

Και σε αυτή την ταινία η διήγηση του Μίκη ξεδιπλώνεται και μέσα από τη συμμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών που ερμηνεύουν στιγμές της διαδρομής της ζωής του  Μίκη Θεοδωράκη.

Previous Story

‘Οταν έκλαψε ο Τσώρτσιλ, ή αλλιώς, κλαίνε οι πολιτικοί;