Μαθήματα Διάρρηξης στο Κολλέγιο Θηλέων Μοντεσκόρη. Η Θηρεσία Μοντεσκόρη Μπουζού υπήρξε μία από τις σημαντικότερες παιδαγωγούς που πέρασαν στην ιστορία της εκπαίδευσης (μην τα ξαναλέμε… Τρίτο μάθημα κάνουμε). Στο πρότυπο (και πρωτότυπο) Κολλέγιό της δίδασκε τις μαθήτριές της μαθήματα που άφησαν ιστορία και που άνοιξαν ορίζοντες στην γυναικεία χειραφέτηση. Τα μαθήματα του ναργιλέ, της αποξήρανσης του χασίς, της επίθεσης μέχρι θανάτου και της δηλητηρίασης, πραγματικά, υπήρξαν οι στυλοβάτες του εκπαιδευτικού συστήματος της και δημιούργησαν γυναίκες χρήσιμες στην κοινωνία (και της γυναικείες φυλακές).

Ανάμεσα στα προοδευτικά μαθήματα του προγράμματός της ήταν κι αυτό της Διάρρηξης. Τα κορίτσια, πειραματίζονταν πρώτα σε μία τεράστια κλειστή αίθουσα, γεμάτη με παράθυρα, πόρτες και κλειδαριές (για κάθε μαθήτρια αντιστοιχούσαν και πέντε από το κάθε είδος… Διότι η Θηρεσία είχε μεράκι και διέθετε εξαιρετικές εγκαταστάσεις). Αφού μάθαιναν τα βασικά, έπειτα ερχόταν η πρακτική εξάσκηση σε τράπεζες, καταστήματα, σπίτια και δημόσια κτίρια, με άνοιγμα κλειδωμένων παραθύρων και πορτών, σκαρφάλωμα σε στέγες (φωτό) και κλοπή πολύτιμων ειδών. Τα κορίτσια, στο τέλος του έτους εξετάζονταν στην πράξη (κι όχι γραπτά… Μιλάμε πράγματα που ούτε σήμερα δεν γίνονται) και βαθμολογούνταν ανάλογα με τα λάφυρα που έφερνε η καθεμία στην αίθουσα.

Δυστυχώς, αυτό το μεγάλο και προοδευτικό εγχείρημα της παιδαγωγού διεκόπη βάρβαρα. Το κτίρια του κολλεγίου ερήμωσαν ενώ οι ιδέες της Θηρεσίας πέρασαν στην λήθη. Ακόμα, όμως, αντηχεί η φωνή της στην αίθουσα Διάρρηξης: «Κορίτσια, τα αξεσουάρ μας είναι και τα όπλα μας! Βγάλτε την φουρκέτα από τα μαλλιά σας και ανοίξτε την κλειδαριά που έχετε μπροστά σας!». Πράγματι, τα κορίτσια δεν την απογοήτευσαν. Είκοσι τρείς αποφοιτήσασες συνελήφθησαν για διάρρηξη και κλοπή, ενώ στο σύνολό τους είχαν ανοίξει 45 τράπεζες και 60 καταστήματα. Τιμής ένεκεν στην μεγάλη παιδαγωγό, για πολλά χρόνια οι διαρρήκτες χρησιμοποιούσαν φουρκέτες όταν ήθελαν να ανοίξουν κλειδαριές (η γνωστή μέθοδος «Θηρεσία»).

(Οι «Σουρεαλιστικές ιστορίες» είναι προϊόν φαντασίας)

newsroom/globalview.gr