Εικαστική ανάπαυλα στη Τζιά: Η συνάντηση του χθες με το σήμερα με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Δύο εικαστικοί συναντιούνται στην Τζιά και παρουσιάζουν από κοινού έκθεσή τους σε γκαλερί του νησιού στα όρια του επετειακού κλίμακος της φετεινής χρονιάς για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Δύο γυναίκες, η Γεωργία Μπλιάτσου και η Ελπίδα Βουτσά επιλέγουν χρώματα της Ελλάδας – η Ελπίδα Βουτσά παρουσιάζει τις θαλασσογραφίες της – για να αναδείξουν τα έργα τους που βρίσκονται κοντά στην ελληνικότητα που όλοι αγαπάμε.

 Μια εκ των δύο εικαστικών,  η Γεωργία Μπλιάτσου συνομιλεί με τη δημοσιογράφο του artpointview.gr Ρίτσα Μασούρα 
– Αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και με έντονα συναισθήματα για ένα νησί που αγαπήσατε και ζείτε τον τελευταίο καιρό, κυρία Μπλιάτσου, υπό την ιδιότητα της εικαστικού πείτε μας για τη νέα σας έκθεση που ετοιμάζετε στη Τζια και περιγράψτε μας το μπλε που δένει με την ελληνικότητα των έργων σας
Η σχέση μου με το νησί είναι επιλεκτικά συγγενική. Όλη την περίοδο της πανδημίας παρέμεινα εδώ. Αυτό μου έδωσε την δυνατότητα γνωριμίας άλλων όψεων του τόπου. Σαν μια ερωτική σχέση το παρομοιάζω που με τον χρόνο δεν μένει η έλξη αλλά εξελίσσεται σε μια βαθιά αγάπη. Οι Κυκλάδες είναι βουτηγμένες στο γαλάζιο σε συνδυασμό με τα καφετιά γκρι του χώματος κρύβουν αντιθέσεις γλυκύτητας και αγριάδας. Η μαγική αίσθηση των αντιθέσεων που δεν είναι θόρυβος στη σκέψη και τα συναισθήματα.
  • Πώς προέκυψε η ιδέα; Προηγήθηκε κάποια σε βάθος συζήτηση γι αυτό το επετειακό ρεύμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση ;
Η αφορμή για την ενότητα της Επανάστασης ήταν μια παραγγελία  έργου που αποδέχθηκα για την φιλοτέχνηση ενός πορτραίτου του αγωνιστή Γιάννη Φαρμάκη. Μετά ήρθε μια πρόσκληση συμμετοχής μου στις επετειακές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε έναν άλλο αγωνιστή φίλο και συναγωνιστή του Γ. Φαρμάκη του Γιωργάκη Ολύμπιου. Οι δυο ηρωικώς μαχόμενοι αγωνιστές συμπολέμησαν στην έναρξη της Επανάστασης με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη μάχη στο Δραγατσάνι και κατέληξαν στο θάνατο υπερασπιζόμενοι την Μονή Σέκου.
  • Η γκαλερί λειτουργεί φέτος κανονικά για πρώτη φορά μετά την πανδημία ; Ρωτώ λόγω κορωνοιού, καθώς άκουσα ότι πέρσι υπολειτουργούσε. Κι αν θέλετε μου λέτε ποιος είναι ο γκαλερίστας που σας ανέλαβε και που ουσιαστικά παίρνει ένα ρίσκο ως προς την επισκεψιμότητα, παρότι διαβάζω ότι παντού τηρούνται άψογα όλα τα πρωτόκολλα.
  • Ναι, ναι, λειτουργεί κανονικά και φυσικά τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα. Πώς αλλιώς άλλωστε; Το όνομα της γκαλερί είναι  ΜΑΡΙΝΑ ΚΕΑΣ και γκαλερίστα είναι η Κατερίνα Μαρούλη,μια γυναίκα γέννημα θρέμα της Τζιάς, αλλά που αγαπάει και την Αθήνα. Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι το τόλμημα να μελετήσω και να  δημιουργήσω μια σειρά έργων με έννοιες όπως του καθήκοντος, της θυσίας για την πατρίδα και την  ελευθερία ήταν μια πρόκληση εικαστική.
  • Μιλήστε μου για τα δικά σας έργα. Για το πώς εισήλθατε και με πόσο θάρρος σε ένα πεδίο υψηλών εικαστικών αλλά και συμβολικών απαιτήσεων και πώς αισθάνεστε τώρα λίγο πριν να σηκωθεί η αυλαία ;
Οι συμβολικές αναφορές είναι το αφήγημα αυτής της έκθεσης.
Επέλεξα ως κυρίαρχα στην χρωματική μου παλέτα τέσσερα χρώματα.Το λευκό της φουστανέλας, της αγνής ψυχής που αγωνίζεται για την ελευθερία.
Το κόκκινο χρώμα της πορφύρας του ορμητικού πάθους για την ελευθερία, του φεσιού, του φάριο ή φάρεο { καπέλο που καθιέρωσε στη γυναικεία φορεσιά η Αμαλία} και φυσικά το κόκκινο του άφθονου αίματος που χύθηκε όλη την περίοδο για την ανεξαρτησία και την δημιουργία του Ελληνικού κράτους.
Το μπλε του ουρανού , της θάλασσας και της σημαίας.
Το μαύρο της κάπνας της καμένης γης της φούντας του τσαρουχιού.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το σήμερα σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν γιατί δεν μπορεί να υπάρχει αύριο χωρίς την γνώση του χθες.
Ο εορτασμός ων 200 χρόνων της απελευθέρωσης συμπίπτει και με τον σημερινό μας αγώνα απελευθερώσεις από την πανδημία.
Η έννοια της Ελευθερίας έχει πολλές παραμέτρους. Είναι η ανατροπή της υποταγής στο δυνάστη, αλλά και η ανατροπή του προσωπικού φόβου. Ο φόβος ως κυρίαρχος δυνάστης ενός ολόκληρου πλανήτη.
Ο προγραμματισμός εκθέσεων τα χρόνιας της πανδημίας έχει μεγάλες δυσκολίες. Έχουν ανατραπεί πολλές εκδηλώσεις. Άλλες έχουν ακυρωθεί και άλλες γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς για να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Η πανδημία μας δίδαξε ότι δεν είμαστε κυρίαρχοι, και μας πρόβαλλε την μυθολογία της αξίας.!!!

  • Ποιος συνεργάζεται μαζί σας; Νομίζω συνυπάρχετε με μια ακόμη εικαστικό. Έχει διαφορετική από σας θεματολογία ή συμπλέετε; Αν έρθουμε και σκεπάσουμε τα ονόματά σας, τα έργα έχουν τη δική τους αναγνωσιμότητα;
Ο κοινός παρονομαστής των έργων μας με την Ελπίδα Βουτσά είναι το μπλε χρώμα.
Θαλασσογραφίες το έργο της ανθρωποκεντρικό το δικό μου.
Είναι οι αντιθέσεις που αναφέρθηκα που έχουν ή δίνουμε την δυνατότητα της συνεργασίας.[ βλέπε συνεργίες ανθρώπων με διαφορετική γλώσσα και θρήσκευμα που συνυπάρχουν ].
Η έκθεση αυτή παρουσιάζει την πρώτη ενότητα των έργων με θέμα Ελευθερία.
  • Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να υπάρξει προσέλευση , να υπάρξει και ενθουσιασμός για έργα που συγκινούν τους πάντες, Έλληνες και μη, όπως διαβάζουμε παντού τον τελευταίο καιρό.
  • Θερμά σας ευχαριστώ κυρία Μασούρα. Αν σας πάρει ο δρόμος προς την Τζιά, θα είναι χαρά μας να σας ξεναγήσουμε. Η έκθεση ξεκινάει στις 25 Ιουνίου στις 8 το βράδυ και ελπίζουμε αν μη τ άλλο να συγκινήσουμε τους φιλότεχνους. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουλίου.