Η εμπνευσμένη ιστορία της Ολλανδής συγγραφέως Κόρι τεν Μπουμ ( Απρίλιος 1892– Απρίλιος 1983) που έσωσε 800 εβραίους από το Ολοκαύτωμα

Σήμερα το παλιό της σπίτι, εκεί που έκρυβε τους εβραίους είναι πλέον μουσείο.

 Από το 1940 έως το 1944, η Κόρι τεν Μπουμ και η οικογένειά της βοήθησαν να κρυφτούν στο σπίτι τους στην Ολλανδία πολλοί εβραίοι και έτσι να αποφύγουν να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια στιγμή συνελήφθη και η ίδια και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Ραβενσμπουκ στη Γερμανία. ( Στον σύνδεσμο που παραθέτουμε, μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία άλλων κρατουμένων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο).

Οι ωρολογοποιοί – αυτό ήταν το επάγγελμα της οικογένειας – είχαν ένα μυστικό. Στο σπίτι τους πάνω από το οικογενειακό κατάστημα στο Barteljorisstraat στην ολλανδική πόλη του Χάρλεμ, είχαν χτίσει ένα ασφαλές δωμάτιο. Εκεί, η Κόρι τεν Μπουμ, η αδερφή της και ο πατέρας τους θα έσωζαν τη ζωή 800 περίπου Εβραίων που έφυγαν από τους Ναζί.

Ο κρυμμένος τόπος. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Κόρι τεν Μπουμ

Η οικογένεια Μπουμ εντάχθηκε στην ολλανδική αντίσταση αφού η Γερμανία εισέβαλε στις Κάτω Χώρες, το 1940. Καθοδηγούμενοι όλοι από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, οργάνωσαν με προσοχή τον τρόπο προστασίας εβραίων προσφύγων, κάτι που διήρκεσε τέσσεραχρόνια.  Αλλά το 1944, ένας πληροφοριοδότης έστελνε τους Ναζί κατευθείαν στην πόρτα τους.

Η Κόρι τεν Μπουμ επέζησε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – μόλις – μετά το θάνατο του πατέρα και της αδελφής της. Μετά το τέλος του πολέμου δημιούργησε μια κλινική αποκατάστασης για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, κήρυξε τη δύναμη της συγχώρεσης και έγραψε βιβλία για την εμπειρία της.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ