Βιβλιόφιλες πόλεις; Ναι, υπάρχουν και αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση

Συχνά λένε ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το βιβλίο. Οτι διαβάζουν πλέον ελάχιστα και ότι τα βιβλία επίδοξων και μη συγγραφέων παραμένουν στα αζήτητα κι ύστερα γίνονται…πολτός. Προφανώς υπάρχουν οι εξαιρέσεις που παραπέμπουν σε μεγάλα ονόματα του χώρου, αλλά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι άνθρωποι διαβάζουν και αυτό το αποδεικνύουν διάφορες έρευνες που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης λειτουργεί ικανοποιητικά ο θεσμός της δανειστικής βιβλιοθήκης.

Σε μια από αυτές διαβάζουμε τα εξής:

Η πρωτοβουλία World Cities Culture Forum, στην οποία συμμετέχουν 38 πόλεις του κόσμου και στο επίκεντρο της οποίας τίθενται ζητήματα πολιτισμού, προχώρησε σε έρευνα για τις βιβλιόφιλες πόλεις.

Στο World Cities Culture Forum καταγράφεται το πλήθος των δανεισμών βιβλίων ανά πόλη ετησίως και κατόπιν το διαιρεί με τον πληθυσμό της κάθε πόλης, δίνοντας έτσι τον αριθμό των κατά κεφαλή δανεισμών βιβλίων ετησίως. Πρωταθλήτρια σε αυτή την κατηγορία αναδεικνύεται η πόλη του Σαν Φρανσίσκο, με 12,18 δανεισμούς βιβλίων ανά κάτοικο, και ακολουθούν το Ελσίνκι με 11,05 και το Τορόντο με 10,3, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ζυρίχη (8,48) και το Τόκιο (8,28). Στον αντίποδα, απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη (0,03), η Μπογκοτά (0,09) και η Ρώμη (0,18).

Βιβλιοθήκη στη Λισαβόνα

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που μετρά το World Cities Culture Forum είναι ο αριθμός των βιβλιοπωλείων ανά 100.000 πληθυσμού. Σε αυτή την κατηγορία είναι η Λισαβόνα που καταγράφει την πιο εντυπωσιακή επίδοση, με 41,6 βιβλιοπωλεία ανά 100.000 πληθυσμού, και ακολουθούν η Μελβούρνη με 33,9, η Τσενγκντού με 21,6, το Μπουένος Άιρες με 20,1 και η Βαρκελώνη με 19,5. Τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 38 πόλεων της πρωτοβουλίας καταγράφουν το Λάγος της Νιγηρίας (0,3) και η Κωνσταντινούπολη (0,9).