Βρετανία: Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν θεωρείται  απειλή για την κυβέρνηση Σούνακ.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ διόρισε την Σουέλα Μπρέιβερμαν επιχειρώντας να κατευνάσει τους σκληροπυρηνικούς των Τόρις. Δεν πρόκειται όμως θα λειτουργήσει το σκεπτικό του. Η προσπάθεια να κρατήσει την σκληροπυρηνική πλευρά των Τόρις σε απόσταση θα τους ενθαρρύνει να απαιτήσουν περισσότερα από τον Σούνακ. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κεν Κλαρκ αρέσκεται να συγκρίνει τους δεξιούς Τόρις με κροκόδειλους που παραμονεύουν γύρω από το σκάφος των Συντηρητικών. Οι διαδοχικοί ηγέτες τους τάιζαν ψωμάκια για να τους κρατούν ευχαριστημένους, μου είπε κάποτε, αλλά “το πρόβλημα έρχεται όταν ξεμείνεις από ψωμάκια”.

Ο Τζον Μέιτζορ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερέζα Μέι καταβροχθίστηκαν από τους συντηρητικούς κροκόδειλους μόλις εξάντλησαν τα νόστιμα μεζεδάκια που έριχναν συνεχώς στους σκληροπυρηνικούς. Ο Μπόρις Τζόνσον νόμιζε ότι μπορούσε ταυτόχρονα να έχει τα ψωμάκια και να τα τρώει και ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε. Η Λιζ Τρας πήδηξε κατευθείαν στο νερό μαζί με τα ερπετά και δεν επέζησε.

Τώρα ο Ρίσι Σούνακ κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος με τους προκατόχους του με τον επαναδιορισμό της Σουέλα Μπρέιβερμαν. Ο νέος πρωθυπουργός υποσχέθηκε στην ομιλία του έξω από το Number 10 ότι η κυβέρνησή του “θα έχει ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο”. Απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους δήλωσε: “Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και εγώ θα κερδίσω τη δική σας”

Αλλά μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να επαναφέρει έναν υπουργό Εσωτερικών – την Σουέλα – η οποία λιγότερο από μια εβδομάδα πριν είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί επειδή παραβίασε τον υπουργικό κώδικα διαρρέοντας ευαίσθητες πληροφορίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Σάιμον Κέιζ λέγεται ότι είναι “εξοργισμένος” για την ταχεία επιστροφή της, δεδομένης της παραβίασης της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της θητείας της υπό τον Truss.

Ο Σουνάκ έδωσε έναν μετριοπαθή τόνο στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος, όταν υποσχέθηκε να κυβερνήσει με “συμπόνια” και να “ενώσει τη χώρα μας”. Και όμως, διόρισε σε ένα από τα τέσσερα μεγάλα κρατικά αξιώματα μια γυναίκα που έχει σκοπίμως βαλθεί να καλλιεργήσει τον διχασμό, λέγοντας ότι ήταν το “όνειρό” της να δει ένα αεροπλάνο γεμάτο αιτούντες άσυλο να απογειώνεται για τη Ρουάντα, ιδανικά μέχρι τα Χριστούγεννα, και επιτιθέμενη στους “wokerati που τρώνε τόφου” ως μέρος ενός ψεύτικου πολιτιστικού πολέμου*

Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσει κανείς την ανακολουθία είναι να δει την Μπρέιβερμαν  ως ένα ψωμάκι που πετάνε στους κροκόδειλους της σκληροπυρηνικής Ευρωπαϊκής Ομάδας για το Brexit. Ο πρωθυπουργός είναι πιο αδύναμος απ’ ό,τι φαίνεται και γι’ αυτό αισθάνεται ότι πρέπει να κρατήσει τους δεξιούς του σε απόσταση, πετώντας τους …σνακ. Προώθησε μια από τις αγαπημένες τους στο υπουργικό συμβούλιο, αφού υποστήριξε τη δεύτερη υποψηφιότητά του για το νούμερο 10. Ήταν, όπως είπε ο Starmer, ηγέτης των Εργατικών, στις ερωτήσεις του πρωθυπουργού την Τετάρτη: “μια βρώμικη συμφωνία που εμπορεύτηκε την εθνική ασφάλεια επειδή φοβόταν να χάσει μια ακόμη εκλογή αρχηγού”.

Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι ότι η ιστορία δείχνει ότι η πολιτική του γενναιοδωρία θα κάνει τους κροκόδειλους πιο πεινασμένους. Η Μπρέιβερμαν δεν έκανε απλώς “ένα λάθος” για το οποίο ζήτησε συγγνώμη, όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα το πρωί ο Τζέιμς Κλίβερλι. Δεν ήταν ένα μικρό “λάθος κρίσης”, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός Εσωτερικών ενήργησε με πρόθεση στο πλαίσιο μιας συντονισμένης πολιτικής εκστρατείας για να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική. Οι Sunday Times ανέφεραν ότι έστειλε σκόπιμα έγγραφα του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τη μετανάστευση στο προσωπικό της ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στη συνέχεια στον John Hayes, έναν πολύ δεξιό που τώρα βρίσκεται στα πίσω έδρανα. Προσπάθησε επίσης να αντιγράψει τη σύζυγο του Hayes, αλλά στην πραγματικότητα έστειλε το μήνυμα στη βοηθό ενός άλλου βουλευτή.

Η εν λόγω πολιτική δεν είχε ακόμη συμφωνηθεί στην κυβέρνηση και είχε αποτελέσει αντικείμενο άγριου καβγά μεταξύ της Μπρέιβερμαν και της Τρας.  Η διαρροή αποσκοπούσε πιθανότατα στο να καταστρέψει τις προσπάθειες του τότε πρωθυπουργού να απελευθερώσει τους κανόνες μετανάστευσης. Η Μπρέιβερμαν συμβουλευόταν επί εβδομάδες τον Hayes ως ανεπίσημος σύμβουλος, στο πλαίσιο μιας σκιώδους ομάδας πολιτικής που φαίνεται ότι διηύθυνε εκτός του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι πιο πιστή στον Σούνακ απ’ ό,τι ήταν στην Τρας. Η φιλοδοξία της θα την οδηγήσει σύντομα στο να παίρνει πολιτικές πόζες για τη δεξιά παράταξη του Συντηρητικού κόμματος που επιδιώκει να εκπροσωπήσει ως διακοσμητική φυσιογνωμία. Ένας ανώτερος Συντηρητικός λέει ότι ο επαναδιορισμός της Μπρέιβερμαν “θα είναι μια απόλυτη καταστροφή”

Η πλειοψηφία των διορισμών του υπουργικού συμβουλίου σχεδιάστηκε για να εξισορροπήσει τις διαφορετικές συντηρητικές παραδόσεις και η επιστροφή των μεγάλων δυνάμεων, όπως ο Μάικλ Γκόουβ και ο Άντριου Μίτσελ, θα βελτιώσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όμως, επαναφέροντας τον Μπρέιβερμαν ως υπουργό Εσωτερικών, ο Σούνακ ενήργησε με γνώμονα το κόμμα του και όχι το έθνος. Έδειξε την ευπάθειά του και οι κροκόδειλοι γύρω από τη βάρκα των Τόρις θα μυρίζονται ήδη αίμα.

prospectmagazine

 

 *October 2022, Braverman said that she would love to see a front page of The Daily Telegraph sending asylum seekers to Rwanda and described it as her “dream” and “obsession”. The first attempted flight by the UK to send asylum seekers to Rwanda in June 2022 resulted in asylum seekers being restrained and attached to plane seats after self-harming and threatening suicide. On the matter, the UN Refugee Agency have said that the “arrangement, which amongst other concerns seeks to shift responsibility and lacks necessary safeguards, is incompatible with the letter and spirit of the 1951 Convention” in regards to the rights of refugees