Long COVID, αναπηρία και εργασιακό περιβάλλον.Τι δείχνει έρευνα στις ΗΠΑ .

Υπήρξε μια αύξηση περίπου 900.000 ατόμων με αναπηρία στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ από το 2020 και μετά, πιθανότατα λόγω της long COVID, γράφει η Emily Peck του Axios επικαλούμενη στοιχεία από νέα έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης.

Γιατί έχει σημασία: Εάν οι πάσχοντες από long COVID μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι εργοδότες προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Αλλά καθώς η οικονομία παγώνει, οι εργοδότες θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο εξυπηρετικοί.

Τι συμβαίνει: Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των Αμερικανών που δηλώνουν   αναπηρία.

Υπήρχαν 1,05 εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικανοί με αναπηρία στις παραγωγικές ηλικίες τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Richard Deitz, οικονομολόγος της Fed της Νέας Υόρκης.

“Η πλειονότητα [των νέων αναπήρων] αντιμετωπίζει κόπωση και εγκεφαλική ομίχλη, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μακροχρόνιας COVID”, γράφει.

Η ίντριγκα: Οι οικονομολόγοι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τόσο πολλοί περισσότεροι ανάπηροι, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν πολύ χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, εργάζονται τώρα.

Η μελέτη του Deitz είναι από τις πρώτες που εντοπίζουν τη long COVID ως πιθανό παράγοντα. Άλλοι αποδίδουν την αύξηση στη στενότητα της αγοράς εργασίας και στην άνοδο της εξ αποστάσεως εργασίας – η οποία μπορεί να διευκολύνει τους εργαζόμενους με αναπηρία να παραμείνουν απασχολούμενοι ή να βρουν δουλειά.
Είναι πιθανό να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο: Ορισμένα άτομα με αναπηρία μπορούν πλέον να εργάζονται ευκολότερα εξ αποστάσεως και μπορεί να έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας.

Μεγέθυνση: Deitz: Το Long COVID είναι παρόμοιο με μια άλλη πάθηση, τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, από το οποίο πάσχει ο ίδιος ο Deitz. Η τηλεργασία και ο ευέλικτος προγραμματισμός έχουν αποτελέσει το κλειδί όσον αφορά τη διατήρηση των ατόμων με αυτή την πάθηση στο εργατικό δυναμικό.

“Τέτοιες προσαρμογές μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους με long COVID να ελέγχουν το περιβάλλον τους, να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση με τις μετακινήσεις και να κάνουν διαλείμματα ανάπαυσης ανάλογα με τις ανάγκες, βοηθώντας τους να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να παραμένουν παραγωγικοί”, γράφει ο Deitz.

👀 Τι παρακολουθούμε: Ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πάσχοντες από COVID που πάσχουν από καιρό έχουν αναρρώσει – και δεν θεωρούν πλέον τους εαυτούς τους ανάπηρους, γράφει ο Deitz.