Κλιματική αλλαγή: Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ
Οι διαδηλωτές ζητούν να μπει τέλος στα ορυκτά καύσιμα, καθώς ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του 2015 δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Η πορεία πραγματοποιείται λίγο πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Χιλιάδες ακτιβιστές για το κλίμα κατέκλυσαν τους δρόμους του Midtown του Μανχάταν την Κυριακή, εγκαινιάζοντας την Εβδομάδα για το Κλίμα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “Βάλτε τέλος στην χρήση ορυκτών καυσίμων”, “Κηρύξτε κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και “Δεν ψήφισα για πυρκαγιές και πλημμύρες”. Οι διαδηλωτές απηύθυναν έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες του κόσμου να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, τονίζοντας τον ρόλο τους στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναμένεται να ανοίξει επίσημα την Τρίτη.
“Κρατάμε τη δύναμη του λαού, τη δύναμη που χρειάζεστε για να κερδίσετε αυτές τις εκλογές”, δήλωσε η Έμμα Μπουρέτα, 17 ετών, από το Μπρούκλιν της ομάδας διαμαρτυρίας νέων Fridays for Future. “Αν θέλετε να κερδίσετε το 2024, αν δεν θέλετε το αίμα της γενιάς μου να είναι στα χέρια σας, βάλτε τέλος στα ορυκτά καύσιμα”.
Οι 75.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν την Κυριακή προέρχονταν από περίπου 700 οργανώσεις και ομάδες ακτιβιστών και προσέλκυσαν ανθρώπους από όλους τους τομείς.
“Έχουμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στους δρόμους, που εμφανίζονται, απαιτώντας να σταματήσει αυτό που μας σκοτώνει”, δήλωσε η Αμερικανίδα βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez στο πλήθος που ζητωκραύγαζε. “Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι κάποιοι από εμάς θα ζουν, σε αυτόν τον πλανήτη σε 30, 40, 50 χρόνια από τώρα. Και δεν θα δεχτούμε το όχι ως απάντηση”.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για το 2015 χάνονται
Πολλοί επιστήμονες λένε ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, οδηγώντας σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες που παρατηρούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Ο περιορισμός των εκπομπών CO2 είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, ο κόσμος μπορεί να γίνει μάρτυρας πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών, με σημαντική πιθανότητα να ξεπεράσει το κρίσιμο όριο της μέσης αύξησης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
Ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ COP28 για το κλίμα, πάνω από 80 έθνη στοχεύουν στη σύναψη συμφωνίας για τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ προειδοποίησε για την κλιμάκωση των κινδύνων υπερθέρμανσης του πλανήτη, τονίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένες δράσεις και δραστική μείωση των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής μείωσης της ενέργειας που τροφοδοτείται με άνθρακα έως το 2030, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τη Δευτέρα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, προτάσσοντας ένα “παγκόσμιο σχέδιο διάσωσης”, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ίδιος δήλωσε ότι μόλις το 15% των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθετήθηκαν το 2015 είναι πιθανό να επιτευχθούν, με ορισμένες μετρήσεις να οδεύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων που δεν μπορούν να καταγραφούν ή να αντισταθμιστούν οι εκπομπές τους.
Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα υπό έλεγχο
Αρκετοί ηγέτες από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα δεν θα συμμετάσχουν ή δεν θα είναι παρόντες σε μια νέα ειδική σύνοδο κορυφής την Τετάρτη υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επιφυλάσσοντας την πλατφόρμα για τις χώρες που δεσμεύονται να αναλάβουν απτές δράσεις.
Ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα την πράσινη παραγωγή και έχει διαθέσει δισεκατομμύρια για καθαρή ενέργεια, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι δεν έχει λάβει αρκετά ισχυρά μέτρα για να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα.
Την Παρασκευή, η Καλιφόρνια μήνυσε πέντε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποβάθμισαν τους κινδύνους που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα στο κοινό.
Τον περασμένο αιώνα, οι ΗΠΑ ήταν ο κορυφαίος αθροιστικός παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αν και η Κίνα εκπέμπει πλέον τις περισσότερες ετήσιες εκπομπές.
Οι διαδηλωτές έχουν βιώσει τα γεγονότα της κλιματικής αλλαγής
Οι διαδηλώσεις της Κυριακής σηματοδότησαν μια εβδομαδιαία παγκόσμια πρωτοβουλία της Climate Group, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που πιέζει για δράση για το κλίμα. Πάνω από 500 διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί σε 54 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδίας.
Οι διαδηλώσεις, προάγγελος της επικείμενης συνόδου κορυφής COP28, αντανακλούν την αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.
Η κοινωνιολόγος Dana Fisher του Αμερικανικού Πανεπιστημίου μελετά τα περιβαλλοντικά κινήματα και πραγματοποίησε έρευνα στους συμμετέχοντες στην πορεία. Είπε ότι το 86% των ερωτηθέντων είχε βιώσει πρόσφατα ακραία ζέστη, το 21% πλημμύρες και το 18% σοβαρή ξηρασία. Ως επί το πλείστον ανέφεραν ότι ένιωθαν θλίψη και θυμό.
“Οι ζωές μας βρίσκονται σε κίνδυνο”. δήλωσε η 22χρονη Nalleli Cobo στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.