Πολύ κοντά πλέον στη νέα, δια στόματος, αντι-ιική θεραπεία για τον κορονοϊό.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη φαρμακοβιομηχανία MSD (Merck στις ΗΠΑ) για την παραγγελία της νέας αντι-ιικής θεραπείας που βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA). Στόχος είναι εφόσον και όταν λάβει έγκριση και στη Γηραιά Ηπειρο, η χώρα μας να παραλάβει τις θεραπείες που έχει παραγγείλει ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Αλλωστε, η αξιολόγηση του αιτήματος της Merck για την έγκριση της μολνουπιραβίρης αναμένεται έως τα τέλη Νοεμβρίου, με την αμερικανική κυβέρνηση να έχει δεσμεύσει ήδη 1,7 εκατομμύρια δόσεις της πειραματικής –προς ώρας – αλλά πολλά υποσχόμενης θεραπείας διά στόματος. Στην Ευρώπη, πάλι, και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της MSD, το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, ήδη Αγγλία, Ελβετία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη έχουν «κλειδώσει» τις προπαραγγελίες, ενώ στο στάδιο των υπογραφών βρίσκεται και η Γαλλία. Παράλληλα, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη – μεταξύ των οποίων και η χώρα μας – κινούν τις ίδιες διαδικασίες για διμερείς συμφωνίες, την ώρα που αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως, εν τούτοις, ανέλυαν χθες στα «ΝΕΑ» στελέχη της εταιρείας, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αντιθέτως, τα κράτη ορίζουν τα αιτήματά τους προς τη φαρμακοβιομηχανία και έπειτα, όπως όλα δείχνουν, η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί υπό την… ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό το πνεύμα αλληλεγγύης και σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση, έως τα τέλη του έτους τα εργοστάσια της Merck θα έχουν παραγάγει συνολικά 10 εκατομμύρια θεραπείες, ενώ την περασμένη Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι λόγω της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης – καθώς οι κυβερνήσεις σπεύδουν σε παραγγελίες – ωθήθηκε να βάλει τα εργοστάσιά της να δουλέψουν στο μάξιμουμ σε μία προσπάθεια να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητά της την επόμενη χρονιά.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η παραγωγή της μολνουπιραβίρης είχε ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020, αρχικά για τις ανάγκες των κλινικών μελετών. Καθώς όμως τα δεδομένα που στο μεταξύ συλλέγονταν από τους επιστήμονες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, οι μηχανές δεν σταμάτησαν. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, υπήρχαν πολλά αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ποια είναι η αποτελεσματικότερη δοσολογία, που δυσχέραιναν τα παραγωγικά logistics. Ετσι, λοιπόν, σήμερα στοιβάζονται στις αποθήκες συσκευασίες των 40 χαπιών (200 mg έκαστο), που αντιστοιχούν σε μία θεραπεία πέντε ημερών.

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ. Ετσι, και εφόσον εγκριθεί το αντι-ιικό φάρμακο, οι ασθενείς θα λαμβάνουν τέσσερα χάπια το πρωί και άλλα τόσα το βράδυ, όμως στο μέλλον, όπως όλα δείχνουν, η περιεκτικότητα των χαπιών θα αλλάξει ώστε να λαμβάνουν δύο εντός 24ώρου.

Υπενθυμίζεται ότι η κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή, με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου.

Αναλύοντας τη δράση της νέας θεραπείας, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) διευκρινίζουν πως πρόκειται για ένα φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντι-ιικά, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες.

Σε κάθε περίπτωση, η μολνουπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά τη διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη.

 «Κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από τη μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιικές RNA πολυμεράσες», δηλώνουν οι καθηγητές Μαγιορκίνης και Δημόπουλος…. Μάρθα Καϊτανίδη/ΤΑ ΝΕΑ