Οι πολικές αρκούδες και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Φέτος, οι πολικές αρκούδες θα περάσουν από την Αλάσκα στη Σιβηρία όπως κάνουν κάθε άνοιξη, περνώντας από την παγωμένη θάλασσα Chukchi μέχρι το… εξοχικό τους, στο νησί Wrangel της Ρωσίας. Αλλά αυτή τη φορά, οι επιστήμονες των ΗΠΑ δεν θα τiς ακολουθήσουν.

«Δεν υπάρχει περίπτωση», λέει ο Eric Regehr, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (UW) του Σιάτλ, βιολόγος πολικής αρκούδας. Ο Eric Regehr σχεδίαζε να ταξιδέψει στο νησί τον Οκτώβριο μαζί με Ρώσους ερευνητές.

Η μοίρα αυτής της ετήσιας επιστημονικής αποστολής, η οποία προσφέρει ένα κρίσιμο παράθυρο για τη ζωή χιλιάδων αρκούδων, είναι μόνον ένα δείγμα του πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιορίζει τις ερευνητικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο.

Καθώς πολλές χώρες επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για την επιθετικότητά της, η έρευνα της Αρκτικής που επικεντρώνεται σε θέματα, όπως ο σολομός, οι πολικές αρκούδες και τα αποδημητικά πτηνά εμφανίζεται ως θύμα.

 

Η Αρκτική περιβάλλεται από παγκόσμιες δυνάμεις με αλληλένδετες αξιώσεις – διεκδικήσεις σε μια περιοχή πλούσια σε πόρους και επιστημονικά παζλ, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων του κλίματος που θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Την περασμένη Πέμπτη, επτά από τα οκτώ κράτη της Αρκτικής —Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία— ανακοίνωσαν ότι «παύουν προσωρινά» τη συμμετοχή τους στο Αρκτικό Συμβούλιο, το διακυβερνητικό όργανο που συντονίζει την πολιτική της Αρκτικής, στο οποίο η Ρωσία προηγείται πλέον. Οι χώρες είπαν επίσης ότι οι εκπρόσωποι τους δεν θα ταξιδέψουν προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου στη Ρωσία «υπό το φως της κατάφωρης παραβίασης της ουκρανικής κυριαρχίας από τη Μόσχα.

https://www.reuters.com/business/environment/russia-us-tout-cooperation-ahead-arctic-council-meeting-2021-05-18/

Η κίνηση είναι «πολύ ατυχής, αλλά φαίνεται απαραίτητη», λέει η Marisol Maddox, εμπειρογνώμονας στην πολιτική της Αρκτικής στο Woodrow Wilson International Center ενα ανεξάρτητο think tank. Αν και το Αρκτικό Συμβούλιο δεν χρηματοδοτεί άμεσα την έρευνα, βοηθά ωστόσο στον καθορισμό της επιστημονικής ατζέντας για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών, λέει η Marisol Maddox,  η οποία συμβουλεύει μια ομάδα εργασίας του συμβουλίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα μπορούσαν να χρειαστούν μήνες ή χρόνια, οι αποφάσεις των διεθνών φορέων, όπως το Αρκτικό Συμβούλιο να καταλήξουν σε σημαντικά ερευνητικά έργα, αλλά η ρήξη με τη Ρωσία πηγαίνει τα πάντα πίσω και κανείς δεν μπορεί με στοιχειώδη βεβαιότητα να πει πότε το ερευνητικό έργο θα επανατοποθετηθεί στις ράγες.

https://www.reuters.com/business/environment/russia-us-tout-cooperation-ahead-arctic-council-meeting-2021-05-18/

Η διαχείριση τριών χιλιάδων πολιτικών αρκούδων που διασχίζουν ΗΠΑ και Ρωσία διέπεται από μια συνθήκη του 2000 . Τα τελευταία χρόνια, Αμερικανοί και Ρώσοι επιστήμονες συγκεντρώνονταν στο νησί Wrangel, όπου περίπου 1000 αρκούδες περνούν μέρος του καλοκαιριού. Εκεί, οι ερευνητές μετρούσαν τις αρκούδες, προσθέτοντας ετικέτες για να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με την υγεία τους.

Αρκτικό Συμβούλιο

Είναι ένα διακυβερνητικό φόρουμ για την προώθηση της συνεργασίας, του συντονισμού και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αρκτικών κρατών σχετικά με κοινά θέματα της Αρκτικής (ιδίως θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος στην Αρκτική), με τη συμμετοχή των αυτοχθόνων αρκτικών κοινοτήτων και άλλων κατοίκων της Αρκτικής.

Ιδρύθηκε επίσημα το 1996, υπογράφοντας τη διακήρυξη της Οττάβα. Μόνο κράτη που έχουν στην κατοχή τους περιοχές στην Αρκτική μπορούν να είναι μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου. Τα κράτη μέλη είναι: ο Καναδάς, η Δανία (συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόες), η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η θέση του παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο είναι ανοικτή σε κράτη που δεν κατέχουν αρκτικές περιοχές.