‘Ερευνα: 5.000 βήματα ημερησίως μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – «Οσα περισσότερα, τόσο καλύτερα»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως ενώ αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Το να περπατά κανείς τουλάχιστον 4.000 βήματα ημερησίως, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν και «όσο περισσότερα βήματα κάνει κανείς, τόσο καλύτερα», σύμφωνα με μετα-ανάλυση πολλαπλών μελετών.

«Όσο περισσότερα βήματα κάνει κανείς περπατώντας, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει στην υγεία του. Και η αύξηση σε βήματα, κατά 500/1000 την ημέρα ίσως συνδέονται με σημαντική μείωση θνησιμότητας» σημειώνει ο επικεφαλής της ανάλυσης, δρ. Μάσιεϊ Μπάναχ της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οτιδήποτε κάτω από 5.000 βήματα ημερησίως θεωρείται «καθιστική ζωή».

«Δείξαμε πως κάθε αύξηση βημάτων κατά 1000 την ημέρα σχετίζεται με 15% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, και κάθε αύξηση βημάτων κατά 500 ημερησίως συνδέεται με μείωση 7% θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο» διευκρινίζει ο Μπάναχ που είναι επίσης επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας στη σχολή Ιατρικής του Τζον Χόπκινς.

Στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, το μέγεθος της μείωσης του κινδύνου θανάτου ήταν μικρότερο από αυτό που παρατηρήθηκε σε άτομα κάτω των 60 ετών. Σε όσους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου κατά 42% όταν περπατούσαν μεταξύ 6.000 και 10.000 βήματα την ημέρα, ενώ στους νεότερους ενήλικες η μείωση του κινδύνου ήταν κατά 49% εφόσον περπατούσαν 7.000 έως 13.000 βήματα την ημέρα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη, στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology, ανέλυσε τα δεδομένα περίπου 227.000 ανθρώπων από 17 έρευνες που διεξήχθησαν σε Αυστραλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

«Από όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάλυση που έχει γίνει μέχρι στιγμής» λέει ο Μπάναχ.

Η ομάδα από την ιατρική σχολή του Λοτζ στην Πολωνία και του Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ διαπίστωσαν πως το περπάτημα ωφελεί κάθε φύλο και ηλικία, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως ενώ αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Πηγή: CNN/BBC