ΗΠΑ: Η καθαίρεση του επικεφαλής της Βουλής Κέβιν Μακάρθι προοιωνίζεται βαθιά πολιτική κρίση
Με ψήφους 216 έναντι 210, η Βουλή προέβη σε αυτή την ιστορικής σημασίας κίνηση διχάζοντας ουσιαστικά στο Ρεπουμπλικανό κόμμα εν όψει μάλιστα των εκλογών του επόμενου έτους.
Η διαδικασία, πολύ σπάνια στην αμερικανική κοινοβουλευτική ιστορία, ήρθε μετά την υιοθέτηση το Σάββατο από το Κογκρέσο, προσωρινού προϋπολογισμού που απέτρεψε την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.
Η συμφωνία φαίνεται να μην άφησε καμία πλευρά ικανοποιημένη με τον Τζο Μπάιντεν να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία η έγκριση επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία.
Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος αντιτίθεται έντονα στην αποδέσμευση επιπλέον κονδυλίων για το Κίεβο, κρίνοντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Στην πραγματικότητα η σκληροπυρηνική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών έδειξε τα δόντια της έχοντας, άλλωστε, προ πολλού ιδιαίτερα κακές σχέσεις με τον πρόεδρο της Βουλής. Είχε αρνηθεί να στηρίξει την υποψηφιότητα του, τον περασμένο Ιανουάριο, με αποτέλεσμα ο Μακάρθι να χρειαστεί να υποστεί έναν εξευτελιστικό πολυήμερο μαραθώνιο 15 γύρων ψηφοφορίας για να μπορέσει τελικά να εκλεγεί στο τιμόνι του Κογκρέσου.
Έκτοτε δεν έλειψαν οι ευκαιρίες για να συγκρουστούν και πάλι, όμως τα γεγονότα του Σαββάτου αποτέλεσαν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για την υπερσυντηρητική ομάδα να οργανώσει την ανταρσία της, που φαινομενικά είχε σαν στόχο τον Μακάρθι αλλά ουσιαστικά έχει να κάνει και με τη μάχη για την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2024.
Καταγγέλλοντας μυστική συμφωνία του Μακάρθι με τον Λευκό Οίκο με αφορμή το συμβιβαστικό σχέδιο για την έστω και προσωρινή αποτροπή ενός shutdown του ομοσπονδιακού μηχανισμού, ο βουλευτής από τη Φλόριντα, Ματ Γκετζ, βγήκε μπροστά καταθέτοντας μια πρόταση ψηφίσματος που έχει χρησιμοποιηθεί μόλις τρεις φορές στην αμερικανική ιστορία για την απόπειρα καθαίρεσης προέδρου της Βουλής. Με μόνη διαφορά πως αυτή τη φορά ήταν επιτυχημένη!
Τι ακολουθεί: Οι εργασίες της Βουλής θα σταματήσουν ουσιαστικά μέχρι οι Ρεπουμπλικανοί να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να εκλέξουν πρόεδρο.
Ο Μακάρθι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος.
Άλλα ονόματα που ακούγονται είναι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Steve Scalise (R-La.), ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Tom Emmer (R-Minn.), και οι Ρεπουμπλ. Tom Cole (R-Okla), Patrick McHenry (R-N.C.), Kevin Hern (R-Okla) και Mike Johnson (R-La.).
Βεβαίως, σε αυτό το αποτέλεσμα βοήθησε και η στρατηγικής σημασίας απόφαση της ηγεσίας των Δημοκρατικών να μην το στηρίξει. Τις ώρες που προηγήθηκαν της κρίσιμης ψηφοφορίας υπήρχε έντονη σεναριολογία για τη στάση που θα κρατούσαν οι Δημοκρατικοί, που ναι μεν δεν είχαν καμία διάθεση να στηρίξουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής που δρομολόγησε και την πρόταση καθαίρεσης του Τζο Μπάιντεν με αφορμή την υπόθεση του Χάντερ Μπάιντεν, αλλά δίσταζαν να διευκολύνουν ουσιαστικά την ανταρσία της τραμπικής πτέρυγας. Τελικά η ζυγαριά έγειρε προς την πρώτη άποψη με την ηγεσία του κόμματος να δίνει γραμμή για την καταψήφιση του Μακάρθι.